Creactiv - Authentieke marketing & communicatie
Zoekmachinemarketing

5 beste SEO tools om je vindbaarheid te vergroten

Om je website goed te laten scoren in Google kan je allerlei technieken gebruiken zodat die op de eerste plaats in de zoekmachine kan terechtkomen. Online bestaan er verschillende tools die zowel gratis als betalend zijn. In dit artikel geven wij enkele interessante gratis en betalende SEO tools die jou kunnen helpen bij jouw zoekwoordenonderzoek en bij jouw rankings in Google.

Google Trends

Deze online gratis SEO tool van Google, namelijk Google Trends helpt je bij jouw zoekwoordenonderzoek. Twijfel je welk woord je best kan gebruiken in jouw blog? Gebruik zoekwoorden in jouw titels en op je website die uiteraard mensen ook gebruiken in Google. Het heeft weinig zin om gevonden te worden op woorden die niemand gebruikt in de zoekmachine. Google Trends kan je helpen om te weten te komen of er een evolutie is in het zoekverkeer en in welke regio’s/landen je zoekwoord populair is. Extra handig aan deze tool is dat je zoekwoorden kan vergelijken met elkaar.

In onderstaand voorbeeld hieronder zie je dat vanaf mei tot begin september de zoekwoorden omtrent barbecue heel populair zijn en dit dit in de winter wat stilvalt zoals verwacht. Daarnaast zien we dat de term ‘bbq’ meer gebruikt wordt tegenover ‘barbecue’ in Vlaanderen. Zo zou je kunnen besluiten om over je hele website meer de focus te leggen op ‘bbq’ in plaats van ‘barbecue’.

Google Zoekwoordplanner

Als je een Google Adwords-account hebt kan je eenvoudig via de Keyword planner op zoek gaan naar vergelijkbare zoekwoorden en hun maandelijks zoekvolume raadplegen. Geef een zoekterm in waarop je gevonden wil worden en krijg meteen het aantal maandelijkse zoekopdrachten in jouw locatie. Google geeft zelf enkele vergelijkbare suggesties aan voor zoektermen die je misschien ook kan gebruiken op je website. Daarnaast krijgen we te zien of er eerder veel of weinig concurrentie is op het zoekwoord dat je hebt ingegeven.

In onderstaand voorbeeld zie je bijvoorbeeld nog een zoekwoord, namelijk ‘buitenkeuken’, waar je misschien niet eerder aan gedacht hebt maar die toch nog een mooi aantal zoekopdrachten heeft per maand. Al deze SEO-tools helpen je op weg naar die toppositie.

SERanking

SERanking is een betalende online tool die je helpt bij het optimaliseren en bijhouden van je huidige rankings. Hiermee kan je opvolgen hoe de positie van je website schommelt als je bijvoorbeeld aanpassingen hebt gedaan aan je website. Staat jouw website in de eerste 100 resultaten in Google op dat ene zoekwoord? Deze gebruiksvriendelijke tool vertelt je er meer over. Andere functionaliteiten zijn bijvoorbeeld een website audit van hoe je jouw website technisch kan optimaliseren voor de zoekmachines, backlinks analyses om externe links te achterhalen van je eigen website maar ook die van concurrenten.

Yoast SEO

De plugin voor jouw WordPress website Yoast SEO helpt om je pagina’s te optimaliseren voor de zoekmachines. Per pagina kan je jouw meta titel, meta omschrijving en meta zoekwoord ingeven en bepalen hoe je getoond wordt in de zoekresultaten. Deze gratis SEO tool geeft je meteen tips om de pagina te optimaliseren. Zo kan je best zorgen voor duidelijke afbeeldingen, interne links en je zoekwoord gebruiken in titels en tussentitels. Op basis van al deze punten geeft de tool jou een score van rood, oranje tot groen hoe goed de pagina geoptimaliseerd is voor Google. Lees verder ook nog hoe je deze plugin gebruikt.

Google Suggest

Een andere eenvoudige manier voor jouw zoekwoordenonderzoek is bijvoorbeeld Google Suggest. Door eenvoudig in Google op zoek te gaan naar jouw zoekterm krijg je onderaan enkele suggesties van Google zelf die je helpt bij jouw zoekopdracht. Deze woorden kunnen jou ook helpen om de juiste woorden te gebruiken voor je SEO. Ook wanneer je bezig bent met je zoekopdracht in te typen, krijg je meteen enkele suggesties die je kunnen helpen. Wie weet kom je woorden tegen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt?

Al deze SEO tools helpen je bij je zoekwoordenonderzoek en jouw positie in Google te verbeteren. Het is de kunst om tools met je eigen gezond verstand en de theorie te combineren in één SEO-strategie. Hulp nodig op vlak van zoekmachine optimalisatie? Wij helpen je graag verder. Aarzel niet om ons te contacteren.


Deel dit artikel:
  • Dienstverlener voor de KMO-portefuille
  • Google partner
  • Leadinfo Gold Partner
  • Member of feweb
  • Wij zijn erkend dienstverlener door de Vlaamse Overheid in het kader van de KMO-portefeuille met erkenningsnummer DV.A222536 voor Advies en DV.O222535 voor Opleiding.