Als we spreken over campagnes in Google Analytics, dan bedoelen we niet enkel advertenties maar ook nieuwsbrieven, updates via sociale media, banners, etc. Door campagnes aan te maken op Google Analytics, kan je exact volgen via welke kanalen bezoekers naar je website komen. Aan de hand van de resultaten kom je te weten welke middelen werken en welke niet.
Om te beginnen heeft Google Analytics een aantal parameters nodig. Deze zijn essentieel voor de meetbaarheid. Deze parameters voeg je zelf toe aan de URL. Elke keer deze URL door iemand wordt gebruikt, pikt Google Analytics deze op en houdt deze de gegevens nauwkeurig bij.
In dit voorbeeld maken we een campagne voor onze advertentie op Facebook. Zo kunnen we analyseren hoeveel bezoekers afkomstig zijn vanaf de advertentie.
Stap 1: Een URL aanmaken waar we de parameters zullen toevoegen.
Lees in deze blog hoe je een Campaign URL kan gebruiken.
Stap 2: Meld je aan op Google Analytics, klik op ‘Rapporten’ , ‘Acquisitie’ en dan op ‘Campagnes’. Je krijgt een grafiek en een top 10 te zien van je meest bezochte campagnes.

Campagne overzicht in Analytics
Vind je je campagne niet meteen terug? Typ de naam van je campagne in via de zoekbalk.


Onder ‘Acquisitie’ vind je:
- het aantal bezoeken
- het percentage van nieuwe bezoeken
- het aantal nieuwe bezoeken
Bij ‘Gedrag’vind je:
- het bouncepercentage: dat is het aantal bezoekers dat je website verlaat na 1 pagina.
- Pagina’s/Bezoek geeft een gemiddelde aan van het aantal pagina’s dat werd bezocht per bezoek.
- Gemiddeld bezoekduur: het gemiddeld aantal tijd iemand op je website surft.
Google Analytics heeft nog veel meer mogelijkheden zoals doelen stellen voor je website (bv. “contact opnemen”), event tracking, segmenteren, e-commerce bijhouden, etc.
Wil je meer weten over deze mogelijkheden? Of over Google Analytics in het algemeen? Mail ons!