Creactiv - Authentieke marketing & communicatie
Website optimalisatie

De invloed van lettertypes

Bij het ontwerpen van een website komt heel wat kijken. Een gepast logo, kleuren, ontwerp, tekst, afbeeldingen. Allemaal komen ze aan bod maar er is er nog eentje die je aandacht verdient: het lettertype. Vaak wordt hier te weinig bij stilgestaan. Mensen onderschatten het effect dat een font kan hebben op het overbrengen van de boodschap.

Professors Song en Schwarz, beide van de universiteit van Michigan deden hier onderzoek naar. Ze hebben dit getest door een fitnessoefening in twee verschillende lettertypes voor te leggen aan de proefpersonen. De ene tekst was geschreven in Arial, de andere in een handgeschreven lettertype. Wat was nu de bedoeling ? De deelnemers moesten proberen in te schatten hoelang de beschreven fitnessoefening zou duren. De resultaten waren indrukwekkend. Personen met de handgeschreven oefening schatten de oefening dubbel zo lang in als de andere groep. De verklaring liet niet lang op zich wachten. Omdat het handgeschreven lettertype moeilijker te lezen was, gaat ons brein ervan uit dat de boodschap ook ingewikkelder is. Als eigenaar van een webshop wil je natuurlijk mensen zo vlot mogelijk laten kopen. Kies dus zeker een eenvoudig leesbaar lettertype.

Zoektoch naar de perfecte font

De zoektocht naar het gepast lettertype verloopt in veel gevallen ongestructureerd en neemt veel tijd in beslag. Nu zijn er gelukkig wel enkele tools die men kan gebruiken om dit proces te overwinnen.

Een eerste komt van, hoe kan het ook anders, Google. Google Fonts is een open, overzichtelijke database van lettertypes. Een voordeel hiervan is dat je het lettertype niet moet installeren. Je kan er meteen gebruik van maken. 

Een tweede handige tool is Fontapp. Jeroen Breen, ontwikkelaar van de website, wilde het zoekproces naar een lettertype vereenvoudigen. Op de site kan je door te spelen met enkele parameters het gewenste lettertype verkrijgen. Fontapp richt zich op zowel grafische designers, als mensen die eenmalig een bepaald lettertype nodig hebben. 

Ben je zelf nog op zoek naar een stijlvol, authentiek of eerder funky lettertype ? Er zijn mogelijkheden genoeg. Op dafonten fonts2u.com staan honderden verschillende lettertypes klaar om gebruikt te worden. Let er wel steeds op dat wanneer je een font downloadt, je niet de rechten van de maker overtreedt! 

Zie je het zelf niet zitten om een onderzoek te doen naar het jusite lettertype, roep dan de hulp in van onze grafische designers


Deel dit artikel:
  • Dienstverlener voor de KMO-portefuille
  • Google partner
  • Leadinfo Gold Partner
  • Member of feweb
  • Wij zijn erkend dienstverlener door de Vlaamse Overheid in het kader van de KMO-portefeuille met erkenningsnummer DV.A222536 voor Advies en DV.O222535 voor Opleiding.