Creactiv - Authentieke marketing & communicatie
Webanalytics

Toptaken van je website

Het belang van toptaken

Websites staan vaak vol met zaken die de gemiddelde bezoeker helemaal niet belangrijk of interessant vindt. Het resultaat? De bezoeker vertrekt. Bezoekers willen snel en makkelijk kunnen vinden wat ze zoeken, anders klikken ze door naar de volgende website. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken waarom bezoekers naar jouw website komen. De belangrijkste redenen, de zogeheten toptaken, plaats je vervolgens prominent in je websitenavigatie en op jouw homepagina.

Wat zijn de toptaken van jouw bezoekers?

Waarom bezoeken mensen je website? Deze vraag lijkt simpel, maar helaas weten veel mensen niet wat de toptaken van hun bezoekers zijn. Bezoekers komen niet zomaar naar je website. Ze komen met een bepaald doel en willen dit zo snel en gemakkelijk mogelijk  vinden.

Hoe jij er achter kan komen wat de doelen van jouw bezoekers zijn? Eén woord: onderzoek. Ga niet af op je onderbuikgevoel of meningen van enkele mensen, maar achterhaal de feiten. Vervolgens stel je een lijstje met de toptaken op. Dit kan een top 3 zijn, maar ook een top 20. Dit hangt helemaal af van jouw organisatie. De meeste organisaties hebben maar enkele toptaken.

Hoe achterhaal je de toptaken?

Analyseer het gedrag van je bezoekers: Ga na wat mensen op jouw website doen. Welke pagina’s worden veel bezocht en welke laten je bezoekers links liggen? Houd er rekening mee dat het zo kan zijn dat bepaalde pagina’s weinig bezocht worden omdat ze simpelweg niet goed te vinden zijn.

Analyseer de zoekfunctie: Op welke woorden wordt veel gezocht? Bekijk de 100 meest gebruikte zoektermen en leid hier de toptaken uit af.

Analyseer het klantencontact: Welke vragen worden het meest gesteld aan jou en je medewerkers? Ga alle contacten na: het contactformulier, emails, telefoontjes en ontmoetingen.

Houdt een enquête: Wie weet beter waar je bezoekers naar op zoek zijn dan je bezoekers zelf? Vraag het hen gewoon en stel een enquête op. Let er hierbij op dat de enquête neutraal is opgesteld en aantrekkelijk is om in te vullen.

Toptaken verdienen een topplaats!

Wat doe je eigenlijk met de toptaken zodra je deze hebt achterhaald? Geef ze een prominente plaats op je website. Zowel op je homepagina als in je navigatie. Zorg ervoor dat mensen ze direct zien, zonder te moeten zoeken en doorklikken. Dit zal het gebruikersgemak van je website enorm verhogen, waardoor je conversie flink zal stijgen.

 

Heb je graag hulp bij het onderzoeken naar je toptaken? Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen.


Deel dit artikel:
  • Dienstverlener voor de KMO-portefuille
  • Google partner
  • Leadinfo Gold Partner
  • Member of feweb
  • Wij zijn erkend dienstverlener door de Vlaamse Overheid in het kader van de KMO-portefeuille met erkenningsnummer DV.A222536 voor Advies en DV.O222535 voor Opleiding.