Creactiv - Authentieke marketing & communicatie
Website optimalisatie

Wat is caching en wat doe ik ermee?

Je hebt een aantal aanpassingen doorgevoerd op je website, of je hebt dit door je webbureau laten doen, maar je ziet geen verandering. Dit kan vervelend zijn en kan de indruk geven dat er mogelijk iets fout is gelopen bij het opslaan. Maar niets is minder waar, de kans is echter groot dat je te maken hebt met caching.

Wat is caching?

Caching is het tijdelijk opslaan van bestanden en zorgt ervoor dat je website sneller wordt ingeladen. Dit voorkomt dat je browser elke keer opnieuw alle nodige bestanden moet downloaden om de pagina correct weer te geven. Dit kunnen verschillende bestanden zijn zoals het logo, verschillende afbeeldingen, bestanden die zorgen voor de opmaak van je website,…

Waarom is caching belangrijk?

Een blije bezoeker zal langer op je website rondkijken wanneer deze snel ingeladen wordt. Wanneer het eeuwen lijkt te duren vooraleer de pagina geladen wordt, bestaat de kans dat de bezoeker hier niet de tijd of het geduld voor heeft, en dus ergens anders verder zal zoeken. Caching zorgt er dus voor dat bezoekers vlot je website kunnen bezoeken én kan ertoe lijden dat ze steeds meer interesse krijgen voor je dienst of product.

Hoe kan je jouw cache legen?

Je cache legen kan in enkele eenvoudige klikken. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit kan doen bij twee vaak gebruikte internetbrowsers.

Google Chrome

 1. Open je website in je browser
 2. Rechterklik willekeurig ergens binnen je website en kies ‘inspecteren’
 3. Houd de herlaad-knop (rond pijltje) links bovenaan het scherm ingedrukt tot er een menu opent en klik daarna op ‘Cache wissen en geforceerd opnieuw laden’
 4. De pagina wordt nu herladen en de cache wordt geleegd

Safari

Je cache legen in Safari is enkel mogelijk wanneer je het ontwikkel-menu inschakelt. 

 1. Open je website in je browser
 2. Ga naar ‘safari’ in je menubalk en kies ‘voorkeuren’
 3. Open de tab ‘geavanceerd’ en vink onderaan de optie ‘Toon ontwikkel-menu in menubalk’ en sluit het venster
 4. Klik nu bovenaan in je menubalk op ‘ontwikkel’ en kies ‘leeg caches’

Zie je nog steeds de nieuwe aanpassingen niet op je website of is het nog niet duidelijk hoe je je cache kan legen? Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.


Deel dit artikel:
 • Dienstverlener voor de KMO-portefuille
 • Google partner
 • Leadinfo Gold Partner
 • Member of feweb
 • Wij zijn erkend dienstverlener door de Vlaamse Overheid in het kader van de KMO-portefeuille met erkenningsnummer DV.A222536 voor Advies en DV.O222535 voor Opleiding.