Creactiv - Authentieke marketing & communicatie
Webanalytics

Zijn mijn gegevens nog veiling online?

Vaker en vaker komen er nieuwsberichten dat grote websites gehacked worden en de persoonsgegevens van hun gebruikers gestolen werd. In december werd op een hackersforum de tot nu toe grootste data lek ooit gepost. Deze data lek bestaat uit een combinatie van logingegevens en persoonsgegevens.

In de volledige oplijsting stonden meer dan 1 miljard gegevens vermeld. Deze data werd geanalyseerd en na opkuis van foutieve gegevens, zijn er maar liefst 772,901,991 unieke e-mail adressen gevonden! Bij deze e-mail adressen werd ook telkens het wachtwoord getoond in deze oplijsting.

De kans is dus reëel dat ook jouw e-mail adres & wachtwoord op het internet te vinden is!

Hoe kan ik zien of mijn gegevens nog veilig zijn?

De website “Have I been pwned?” bewaart een overzicht van alle datalekken en de e-mail adressen die publiek op het internet gepubliceerd zijn. Je kan op deze website je e-mail adres ingeven en je krijgt een overzicht te zien bij welke diefstal van persoonsgegevens jouw gegevens bekomen zijn.

Als je e-mailadres hier tussen staat, zijn je gegevens ooit dus gelekt geweest op internet. Dit wil daarom niet noodzakelijk zeggen dat je ook je wachtwoord erbij werd geplaatst. Wachtwoorden worden vaak via een speciaal algoritme bewaard terwijl dit voor e-mailadressen niet het geval is. Bij datalekken zijn wachtwoorden vaak dus wel nog versleuteld en is het niet altijd zeker dat hackers erin slagen je wachtwoord te ontdekken. Gebruik je vaak hetzelfde wachtwoord op websites? Kijk hier dan even na of je wachtwoord ook online te vinden is. 

Als de hackers je wachtwoord niet kunnen ontcijferen, maar je e-mail adres wel gepubliceerd staat in een data lek, dan zal dit ertoe leiden dat je meer spam begint te ontvangen. Spammers gebruiken deze grote lijsten om zogenaamde spam e-mails naar te versturen en dit is dus ook een van de redenen waarom je plots e-mails krijgt met ongelooflijke aanbiedingen en uitzonderlijke opportuniteiten die inderdaad te mooi zijn om waar te zijn!

Hoe kan ik mijn gegevens beter beveiligen?

Websites verplichten je vaak van een sterk wachtwoord te nemen, dit houdt in dat een wachtwoord aan een specifiek aantal vereisten moet voldoen. Je zal al vaak een account hebben moeten aanmaken waarbij je gebruik moet maken van een leesteken, hoofdletter, cijfer en/of speciaal karakter. We merken vaker dat gebruikers altijd hetzelfde wachtwoord nemen voor verschillende websites, dit is ten zeerste af te raden! Als je wachtwoord meer dan 1 keer op het internet te vinden is, is het voor meerdere websites direct te gebruiken en dit proberen hackers ook direct uit!

Wil je toch steeds gebruik maken van 1 wachtwoord voor verschillende websites, dan is het belangrijk een onlogisch wachtwoord te nemen dat je zelf zeer gemakkelijk kan onthouden. Hackers maken gebruik van zogenaamde woordenboeken om wachtwoorden te analyseren waarbij ze gebruik maken van veel voorkomende namen, woorden en cijfercombinaties. Een voorbeeld hiervan is dat een wachtwoord als Erik Janssens een wachtwoord heeft als “ErikJanns3ns123!”. Letters omzetten in cijfers en logische combinaties van cijfers eraan toevoegen maakt het zeer gemakkelijk om wachtwoorden te raden. Dus als je toch 1 wachtwoord wil gebruiken voor verschillende websites, kan je het volgende doen:

Zoals je in de afbeelding kan zien is een onlogische volgorde van woorden, waarbij je voldoet aan de strenge wachtwoord eisen, veel moeilijker te raden voor computers dan een eenvoudig gekozen wachtwoord. Hierbij is het interessant om gebruik te maken van een onlogische volgorde van woorden die je eenvoudig kan gebruiken maar daarom niet vaak voorkomen in taalgebruik. De kunst hier ligt om een voor jou logisch wachtwoord te vinden.

Deze methodiek is zeker niet de veiligste, maar met een lang onlogisch wachtwoord maak je het hackers al een stuk moeilijker om je wachtwoord te vinden. De tijd die nodig is om je onlogisch wachtwoord te vinden neemt veel langer in gebruik dan wanneer je gebruik maakt van een eenvoudig wachtwoord.

Het beste wat je kan doen is voor elke website een afzonderlijk wachtwoord te nemen. Maar we horen jullie denken, hoe kunnen wij deze allemaal onthouden? Vandaag de dag zijn er verschillende tools op de markt die jou hierbij helpen. Deze zogenaamde password managers bewaren voor jou de verschillende wachtwoorden die je gebruikt op websites zodoende je deze nooit zelf meer moet onthouden. Naast het bewaren van je wachtwoorden, bieden deze diensten ook de mogelijkheid om automatisch wachtwoorden te genereren zodat je altijd een moeilijk gegenereerd wachtwoord hebt dat moeilijk te raden is voor hackers.

Enkele van de populairste wachtwoord managers zijn:

Naast het bewaren en generen van wachtwoorden hebben deze tools ook vaak extensie voor je browser en apps voor je smartphone/tablet zodat je je gegevens altijd snel kan raadplegen. Gedaan dus met één wachtwoord voor verschillende websites te gebruiken of je wachtwoord te vergeten en het moeizame proces te doorlopen van dit te herstellen. Begin vandaag nog met het gebruik van een paswoord manager. Heb je toch nog wat vragen over je wachtwoord of de veiligheid hiervan? Neem dan gerust contact met ons op!


Deel dit artikel:
  • Dienstverlener voor de KMO-portefuille
  • Google partner
  • Leadinfo Gold Partner
  • Member of feweb
  • Wij zijn erkend dienstverlener door de Vlaamse Overheid in het kader van de KMO-portefeuille met erkenningsnummer DV.A222536 voor Advies en DV.O222535 voor Opleiding.